LingChat

LingChat (skraćeno za lingvistički četvrtak) naziv je za jednu od glavnih aktivnosti kojima se Klub  bavi.  U našoj voljenoj A-113 nalazimo se četvrtkom jednom tjedno ili dvotjedno, navečer oko 20 sati, a svaki put netko od nas izabire neki članak, dokumentarac ili pak neku drugu temu koju bi želio podijeliti sa svojim kolegama. LingChat je neformalno druženje, što znači da naša izlaganja nisu nimalo nalik izlaganjima na kolegijima, već često budu organizirana u obliku otvorene diskusije s moderatorom koji vodi razgovor kroz najzanimljivije aspekte izabrane teme. Prilika je to za sve, od brucoša lingvistike do studenata zadnjih godina, da nauče nešto novo ili tek rasprave o nekoj temi kojom se u okviru studija lingvistike ne možemo dublje pozabaviti.

Do sada je područje tema koje smo pokrili bilo iznimno široko: slušali smo o svemu, od tematskog bloka posvećenog ksenolingvistici, preko forenzičke lingvistike i filozofije znanosti pa sve do specifičnosti arapskog i japanskog jezika, a jedan od najuspjelijih LingChatova bio je onaj posvećen Deklaraciji o zajedničkom jeziku, oko koje se razvila žustra rasprava.  Ako vam se ove teme čine zanimljivima ili pak nikada niste ni čuli za njih, dođite na neki sljedeći LingChat kako biste naučili nešto novo ili razmijenili ideje s kolegama.

LingChat je postojao i prije nego što je Klub studenata lingvistike nanovo osnovan 2016. god. te su ga vodile profesorice Gnjatović, Katunar i Willer-Gold. Tada je to bila prilika za povezivanje profesora i zainteresiranih studenata, no kako je nažalost s vremenom zamro, mi smo ga odlučili obnoviti u malo drugačijem obliku. Zahvalni smo prvenstveno prof. Katunar što nas je pri osnivanju Kluba uputila kako je to prije izgledalo te na njenoj potpori pri ponovnom obnavljanju te aktivnosti Kluba.

Članovi Kluba, ali i svi ostali, bili studenti lingvistike ili nekog drugog smjera ili fakulteta, kao i bilo tko iz zainteresirane javnosti, a pogotovo naši profesori s Odsjeka, pozvani su sudjelovati na koji god način to žele, bilo samo kao slušači ili i aktivno u izlaganjima i raspravi. Svaki novi sudionik je dobrodošao!